Nyanländas etablering
Området handlar om att skapa bättre förutsättningar för att nyanlända och andra utrikes födda ska komma i arbete eller utbildning och etablera sig i samhället. Området omfattar också ersättning till kommuner och landsting för flyktingmottagande.
Ansvariga för nyanländas etablering
Ansvariga statsråd


Ansvarigt departement
Genvägar
Aktuellt om nyanländas etablering
Regeringen inför intensiv praktik inom det nya intensivåret
Regeringen har idag fattat två beslut för att förbättra nyanländas etablering på arbetsmarknaden. En ny insats, intensiv praktik, införs inom etableringsprogrammet för deltagare i det nya intensivåret. Regeringen har också beslutat att Statskontoret ska analysera genomförandet av intensivåret samt vid behov föreslå hur genomförandet av intensivåret kan utvecklas.
Regeringen höjer schablonersättningarna till kommuner och regioner
Regeringen har beslutat att höja den statliga schablonersättningen till kommuner för mottagandet av nyanlända och schablonersättningen till regioner för hälsoundersökningar.
Innehåll om nyanländas etablering
Totalt 778 träffar.
-
Remiss av promemorian Kompletterande regler för uppehållstillstånd vid gymnasiestudier (utkast till lagrådsremiss), Ju2021/00574
Här kan du ta del av till vilka remissinstanser Justitiedepartementet har remitterat promemorian Kompletterande regler för uppehållstillstånd vid gymnasiestudier (utkast till lagrådsremiss).
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Remiss av SOU 2021:2 Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap, Ju2021/00115
Här kan du ta del av till vilka remissinstanser Justitiedepartementet har remitterat delbetänkandet Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap (SOU 2021:2).
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Uppdrag att analysera genomförandet av ett intensivår för nyanlända
Regeringen uppdrar åt Statskontoret att analysera Arbetsförmedlingens genomförande av ett intensivår för nyanlända inom ramen för etableringsprogrammet. Arbetsförmedlingen har den 14 oktober 2020 fått i uppdrag att införa ett intensivår (A2020/02108). Enligt uppdraget ska nyanlända kvinnor och män kunna ges möjlighet att delta i ett intensivår från och med den 15 april 2021.
-
Regeringen inför intensiv praktik inom det nya intensivåret
Regeringen har idag fattat två beslut för att förbättra nyanländas etablering på arbetsmarknaden. En ny insats, intensiv praktik, införs inom etableringsprogrammet för deltagare i det nya intensivåret. Regeringen har också beslutat att Statskontoret ska analysera genomförandet av intensivåret samt vid behov föreslå hur genomförandet av intensivåret kan utvecklas.
-
Kompletterande regler för uppehållstillstånd vid gymnasiestudier (utkast till lagrådsremiss)
I detta utkast till lagrådsremiss föreslås ändringar i lagen (2017:353) om uppehållstillstånd för studerande på gymnasial nivå för att underlätta för utlänningar som omfattas av den lagen att beviljas permanent uppehållstillstånd på grund av försörjning.
-
Förslag om tillfälliga lättnader i gymnasieregelverket till följd av spridningen av covid-19
I dag remitteras vissa förslag om tillfälliga lättnader i gymnasie-regelverket med anledning av det skärpta läget på arbetsmarknaden som uppstått till följd av spridningen av covid-19. Dessa förslag aviserades i samband med att migrationskommitténs betänkande remitterades i oktober förra året.
-
Statssekreterare åt jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi
Elin Olsson har idag utsetts till ny statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet hos Märta Stenevi, jämställdhets- och bostadsminister med ansvar för stadsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering. Karin Strandås kvarstår som statssekreterare på departementet.
-
Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap, SOU 2021:2
Delbetänkande av Utredningen om språk- och samhällskunskapskrav för svenskt medborgarskap och andra frågor om medborgarskap (USSMA).
-
Tydlig och tidig bedömning av nedsatt arbetsförmåga
I Arbetsförmedlingens regleringsbrev för 2021 ger regeringen flera uppdrag i syfte att se över verksamheten för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Regeringens beslut bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Regeringen intensifierar arbetet mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck
Att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck är en högt prioriterad fråga för regeringen. Genom beslut om regleringsbreven för 2021 har regeringen fördelat drygt 240 miljoner kronor för arbetet mot våldet samt gett flera myndigheter uppdrag på området. Ett flertal av uppdragen kommer att fokusera på att stoppa hedersrelaterat våld och förtryck. Därtill har ytterligare 130 miljoner kronor tillförts länsstyrelserna och kommunerna för att stärka arbetet med att motverka våld. Flera satsningar mot våldet är att vänta under 2021 då det finns ytterligare medel avsatta.