Militärt försvar

Området hanterar det militära försvaret, samordningen med det civila försvaret och frågor rörande totalförsvarsplikt. Området inkluderar också försvars- och försvarsmaterielsamarbeten med andra länder.

Ansvariga för militärt försvar

Ansvarigt statsråd

Peter Hultqvist Försvars­minister
Peter Hultqvist Försvars­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om militärt försvar

Ministrarna uppradade inomhus framför en glasvägg.
Försvarsministrarna från länderna i Norra gruppen på mötet. Foto: Utanríkisráðuneytið/Islands utrikesdepartement

Peter Hultqvist i möte med försvarsministrar från norra Europa

Försvarsministrarna från länderna som ingår i det försvarspolitiska forumet Norra gruppen möttes i Reykjavik den 8 juni. På agendan stod Rysslands invasion av Ukraina och dess påverkan på det säkerhetspolitiska läget i regionen.

Peter Hultqvist till vänster och Antti Kaikkonen till höger sitter vid ett bord och skriver under papper.
Försvarsminister Peter Hultqvist och Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen undertecknade ett bilateralt samförståndsavtal om värdlandsstöd. Foto: Ulrika Langels/Försvarsdepartementet

Sverige och Finland fördjupar försvarssamarbetet

I samband med ett möte i Reykjavik den 7 juni undertecknade försvarsminister Peter Hultqvist och Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen ett bilateralt samförståndsavtal om värdlandsstöd. Avtalet bidrar till att stärka ländernas förmåga att agera tillsammans i fred, kris och krig.

Tre personer står bredvid varandra.
Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram, Danmarks försvarsminister Morten Bødskov och Jan-Olof Lind, statssekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Samuel Guron/Försvarsdepartementet

Trilateralt försvarsministermöte på Bornholm

Tisdag den 24 maj möttes Danmarks försvarsminister Morten Bødskov, Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram och Jan-Olof Lind, statssekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist, på Bornholm, Danmark. Mötet hölls i samband med den årliga amerikanskledda övningen Defender-Europe.

Peter Hultqvist och Lloyd Austin stående utomhus omgivna av soldater och en svensk flagga.
Peter Hultqvist och Lloyd Austin vid mötet i Washington DC. Foto: Toni Eriksson/Regeringskansliet

Starkt stöd från USA:s försvarsminister för Sveriges Natoansökan

Den 18 maj träffade försvarsminister Peter Hultqvist sin amerikanske kollega Lloyd Austin i Washington DC för att diskutera Sveriges ansökan om Natomedlemskap och säkerhetsläget i Europa efter Rysslands invasion av Ukraina.

Innehåll om militärt försvar

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 811 träffar.