Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Civilministern inviger hjälptjänst som ska minska det digitala utanförskapet

Publicerad

Tisdag 11 mars öppnar Ring Digitalidag, en telefontjänst hos Post- och telestyrelsen (PTS). Syftet är att erbjuda praktiskt stöd och vägledning till de som hamnat eller riskerar att hamna i ett digitalt utanförskap. Civilminister Erik Slottner besöker myndigheten under tisdagen för att delta vid invigningen.

Erik Slottner sitter framför datorn på telefontjänsten Ring Digital idag
Civilminister Erik Slottner besöker myndigheten för att delta vid invigningen. Foto: Viktor Thörnblad Svensson/Regeringskansliet

Genom telefontjänsten går det exempelvis att få stöd med att börja använda e-post, betala räkningar online, boka vård digitalt eller ringa videosamtal. Det går också att få personlig vägledning om var man kan få praktisk hjälp i närheten av där man bor.

– För många är det idag vardag att använda mobilen eller datorn för allt från att betala fakturor till att boka vårdmöten. Samtidigt som mycket blivit enklare med den här utvecklingen vet vi också att det finns de som riskerar att hamna i ett digitalt utanförskap. Äldre, personer med vissa funktionsnedsättningar och de som lever i hushåll med låga inkomster löper större risk. Genom sådana här insatser kan fler få praktisk hjälp för att lära sig använda digitala verktyg, säger civilminister Erik Slottner.

Mellan 2021 och 2024 har Ring Digitalidag bedrivits som pilotprojekt. Bakgrunden till tisdagens lansering är att PTS under pilotprojektets gång identifierat ett stort behov av en telefonlinje att ringa till året runt.

Presskontakt

Samuel Dalevi
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-133 51 18
e-post till Samuel Dalevi

Genvägar

Faktaruta

Regeringen har tidigare lämnat uppdrag till PTS om att föreslå insatser för att öka den digitala inkluderingen. I regleringsbrevet för 2025 gavs PTS ett nytt uppdrag om att myndigheten ska verka för en ökad digital inkludering och en ökad användning av digitala tjänster.

Det pågår idag ett stort antal insatser från såväl offentliga aktörer som näringsliv och civilsamhälle som syftar till att stärka den digitala inkluderingen. Många av dem samlas inom samverkansplattformen Digitalidag, som är en del av PTS.

Förra året engagerade Digitalidag-nätverket nästan en miljon (978 511) personer till att gå någon form av utbildningsaktivitet för att förbättra sin digitala kompetens och AI-förmåga.

Några exempel på insatser är:

- kampanjen ”Svårlurad”, där banker har gått samman för att gemensamt arbeta och utbilda i frågan om hur man minskar risken för att bli utsatt för bedrägerier online;
- Betalningshjälpen, ett samarbete mellan Mastercard, SPF Seniorerna och samarbetsbanker med exempel hur man handlar på nätet, betalar räkningar och skickar pengar
- Seniornet, där seniorer lär andra seniorer att navigera digitalt.

Laddar...