Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Rådet mot organiserad brottslighet samlas för tionde gången

Publicerad

I dag, onsdag den 19 juni, möts rådet mot organiserad brottslighet för tionde gången. Fokus för dagens möte är kriminellas tillgång till illegala vapen.

I regeringens nationella strategi mot organiserad brottslighet är en tydlig målsättning att minska tillgången på illegala vapen. En avgörande faktor bakom det grova och dödliga våldet är tillgången till skjutvapen. Att minska tillgången till vapen är ett viktigt led i att försvåra för de kriminella nätverken att begå grova våldsbrott.

I fokus för dagens möte står kriminellas tillgång till illegala vapen och vapendelar och vilka åtgärder som behövs för att minska den såväl nationellt som internationellt. 

Dagens möte blir det tionde i ordningen sedan rådet inrättades i december 2022.

För mer information om mötet och möjlighet till intervju, kontakta pressekreterare.

Om rådet mot organiserad brottslighet

Rådet mot organiserad brottslighet inrättades av regeringen i december 2022. Syftet är att stärka och effektivisera det samlade arbetet mot den organiserade brottsligheten. Arbetet i rådet ska skapa bättre förutsättningar för att åtgärder som vidtas är träffsäkra, effektiva och leder till praktisk nytta.

Rådet har utöver justitieministern, samordnande statssekreterare i Justitiedepartementet och statssekreterare i Finansdepartementet, följande fasta medlemmar: rikspolischefen, chefen för Polismyndighetens nationella operativa avdelning, riksåklagaren, generaltulldirektören samt generaldirektörerna vid Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket. Rådet leds av justitieministern.

Presskontakt

Caroline Opsahl
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 15 42
e-post till Caroline Opsahl
Laddar...