Pressmeddelande från Socialdepartementet

Pressträff om hur Sverige och EU kan stödja återuppbyggnaden av Ukraina och hjälpa barnen i Ukraina

Publicerad

Fredagen den 2 juni håller socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, EU-kommisionär Dubravka Šuica och Ukrainas socialminister Oksana Ivanivna Zholnovych pressträff om ett högnivåmöte som ska fokusera på EU:s fortsatta stöd för att skydda och stödja de barn som drabbats av Rysslands aggression mot Ukraina.

Tid:
Plats: Scandinavian XPO, Cederströms Slinga 80.

Praktisk information: Det går bra att delta på plats eller följa pressträffen digitalt. Observera att det bara går att ställa frågor på plats på XPO. För eventuella frågor vid digitalt medverkande, hör av er till Olivia Nensén, pressekreterare hos socialtjänstministern.

Obligatorisk föranmälan för journalister som deltar på plats senast 1 juni kl 15:00 via e-post till Christina Grapenfelt, se presskontakt nedan. Ange namn, redaktion och om du är reporter eller fotograf. Skicka också med kopia på presslegitimation. Deltagande sker i mån av plats. Insläpp från 07:30.

I mer än ett år har de ukrainska barnen fått utstå ett enormt lidande till följd av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Barn tillhör den grupp som är mest utsatt under krig och konflikt. Barn i Ukraina har dödats och fortsätter att dödas, barn har förts bort från sina familjer, många har tvingats fly från sitt hem och skiljts från sin familj och sin trygghet. Inget barn ska behöva utstå detta. 

Mot bakgrund av detta har Sverige som ordförande i ministerrådet bjudit in till ett högnivåmöte där ett stort antal medlemsstater kommer signera en deklaration om skydd av barn i Ukraina och inom EU.

Under presskonferensen kommer Ukrainas socialminister Oksana Ivanivna Zholnovych att berätta om situationen för de ukrainska barnen, socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall om hur medlemsstaterna kan fortsätta att stödja Ukraina och EU-kommisionär Dubravka Šuica om kommissionens fortsatta arbete.

Följ pressträffen live på ordförandeskapets webbplats

Presskontakt

Christina Grapenfelt
Presskommunikatör
Telefon 08-405 48 44
Mobil 0761278149
e-post till Christina Grapenfelt
Olivia Nensén
Pressekreterare hos socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall
Mobil 076-1476954
e-post till Olivia Nensén