Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Hundra miljoner till FN:s migrationsorganisation IOM med fokus på återvändande och Ukraina

Publicerad

Regeringen har i dag beslutat att ge IOM ett finansiellt bidrag på 100 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat gå till att stödja Ukraina och närliggande länder, men också till återvändandeaktiviteter i Irak, Somalia och Libanon.

– Situationen i Ukraina fortsätter att vara mycket svår och att bidra till IOM:s arbete för att bland annat förhindra att människor på flykt faller offer för människohandel är angeläget. Bidraget är dessutom viktigt för att regeringen ska kunna genomföra sin migrationspolitik där ett förbättrat arbete för att fler ska återvända och återintegreras är centralt, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard.

IOM är den enda FN-organisation vars mandat täcker samtliga migrationsområden. Regeringen har i år valt att bidra med 60 miljoner kronor i projektstöd till IOM:s arbete. Stort fokus läggs på organisationens arbete för Ukraina och närliggande länder, inklusive arbete för att förhindra att människor på flykt, framför allt kvinnor och barn faller offer för människohandel. Fler människor behöver återvända och återintegreras. Projektstödet ska också gå till IOM:s arbete med återvändande och hållbar återintegrering i Irak, Somalia och Libanon.

Sverige har i många år varit den största enskilda bidragsgivaren av kärnstöd till organisationen. Regeringen väljer nu att halvera kärnstödet från 80 till 40 miljoner.

Presskontakt

Erik Engstrand
Pressekreterare hos migrationsminister Maria Malmer Stenergard
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 14 87
e-post till Erik Engstrand
Laddar...