Pressmeddelande från Näringsdepartementet

Nu öppnar ansökan för krisstödet till yrkesfisket

Publicerad

Från och med den 15 augusti öppnar ansökningsperioden för stöd till yrkesfisket mot bakgrund av de ökade kostnaderna för sektorn till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Regeringens stödpaket till yrkesfisket uppgår till 40 miljoner kronor och är en del av det större stödpaket på knappt 3,2 miljarder kronor som regeringen kommit överens om med Centerpartiet.

– Yrkesfisket har påverkats mycket negativt av de ökade bränslekostnaderna den senaste tiden varför det känns väldigt bra att stödet kan börja rulla ut nu. Det handlar om ett kompensationsstöd och syftet är att möjliggöra fortsatt produktion inom det svenska fisket, som är en viktig del av Sveriges livsmedelsförsörjning samt beredskap och civila försvar, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

Yrkesfiskare som har landat fisk i svenska hamnar under perioden 24 februari till 28 oktober 2022 kan ansöka om stöd som sker via e-tjänst och handläggs av Länsstyrelsen i Västra Götaland. Sista ansökningsdag är den 28 oktober i år.

Presskontakt

Max Ney
Pressekreterare hos landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-094 25 40
e-post till Max Ney