Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Peter Hultqvist till försvarsministermöte i Oslo

Publicerad

Den 14–15 juni reser försvarsminister Peter Hultqvist till Oslo för att delta i ett möte med sina kollegor från länderna som ingår i försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF).

När försvarsministrarna från de tio JEF-länderna möts i Norge står Rysslands krig mot Ukraina på agendan.

Ministrarna kommer bland annat att diskutera krigets påverkan på den säkerhetspolitiska situationen i norra Europa, stöd till Ukraina och ökad övningsverksamhet med anledning av Sveriges och Finlands ansökningar om Natomedlemskap.

De kommer även att diskutera det gångna årets samarbete och kommande aktiviteter inom JEF.

– JEF är ett samarbete mellan tio likasinnade länder i norra Europa. Det är ett viktigt samarbete för Sverige, och vi välkomnar planer på fler JEF-aktiviteter i vårt närområde. Det är positivt att JEF, genom till exempel olika övningar, nu har en utökad närvaro i Östersjöregionen under tiden Sverige och Finland väntar på besked om Natomedlemskap, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Presskontakt

Toni Eriksson
Pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-072 83 16
e-post till Toni Eriksson

Det här är JEF

Joint Expeditionary Force (JEF) är ett brittisklett ramverk för en snabbinsatsstyrka som ska kunna agera självständigt eller inom ramen för en FN-, Nato- eller EU-insats i händelse av en kris, med fokus på norra Europa.

Storbritannien tog initiativ till JEF 2014 och utöver Storbritannien deltar Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Sverige i samarbetet.