Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Kulturministern inviger Sveriges museum om Förintelsen

Publicerad

Idag, torsdag den 16 juni, inviger kulturminister Jeanette Gustafsdotter Sveriges museum om Förintelsen vid Historiska museet i Stockholm. Museet öppnar digitalt med lansering av museets webbplats där det går att ta del av ett första urval ur museisamlingen.

– Förintelsen är en del av Sveriges historia. Vi behöver samla berättelser om Förintelsen som hjälper oss att förstå det oförståeliga. Med detta museum kan vi som samhälle föra överlevarnas berättelser vidare, när de inte längre kan göra det själva, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Museet är Sveriges första med ett nationellt ansvar för att systematiskt samla föremål, dokument och annat material som belyser Förintelsens historiska sammanhang.

Museet inrättas inom myndigheten Statens historiska museer. I sommar kommer ett litet urval av museets nya samling visas på Historiska museet. Den 1 september 2022 får museet tillgång till tillfälliga lokaler i Glashuset på Torsgatan i Stockholm. Under hösten kommer olika programkvällar hållas. Den första utställningen i lokalerna planeras öppna sommaren 2023. Museet är tillgängligt digitalt på museets webbplats: museumforintelsen.se

 

Vid frågor

Media och journalister som vill komma i kontakt med kulturministern, kontakta pressekreterare. För övriga frågor, kontakta växeln på 08-405 10 00 eller skicka e-post till Kulturdepartementets registrator.

Presskontakt

Amelie Lind
Pressekreterare hos kulturminister Jeanette Gustafsdotter
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-087 87 43
e-post till Amelie Lind