Sverige och Norge vill öka samarbetet inom handel, näringsliv och den gröna omställningen

Publicerad

I samband med att en rekordstor norsk näringslivsdelegation besöker Stockholm och Göteborg tillkännager Sverige och Norge sin gemensamma ambition att öka och stärka ländernas samarbete inom handel, näringsliv och den gröna omställningen.

Ladda ner:

Den 2–4 maj besöker norska kronprinsparet Stockholm och Göteborg. Kronprinsparet åtföljs av Norges näringsminister Jan Christian Vestre och en rekordstor delegation bestående av cirka 300 representanter från det norska näringslivet.

Besöket har fokus på hur Sverige och Norge kan stärka handeln mellan de båda länderna, samt hur Sverige och Norge kan samarbeta för att driva på den gröna omställningen.

I samband med besöket görs ett gemensamt uttalande av Sveriges utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg, Sveriges näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och Norges näringsminister Jan Christian Vestre. Uttalandet betonar avsikten att stärka det svensk-norska handels- och näringslivssamarbetet, med särskilt fokus på den gröna omställningen.

– Viljan att stärka Sverige och Norges bilaterala samarbete inom handel och den gröna omställningen är ett viktigt besked. Inte minst för att skapa långsiktiga och trygga förutsättningar för näringslivet i våra gränsregioner. Men också för att kunna locka fler utländska investeringar till våra båda länder, säger utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg.

– Norge och Sverige har mycket gemensamt och en lång historia av att arbeta tillsammans. Det är extra viktigt nu när vi står inför stora utmaningar som pandemin visat, men även kopplat till den gröna omställningen. Det är glädjande att se vilket engagemang som visas från både norskt och svenskt näringsliv, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson. 

– Nå starter et nytt kapittel i samarbeidet mellom Norge og Sverige. Vi er enige om å gå strukturert til verks for å knytte vårt næringsliv tettere til hverandre og utforske mulighetene for å utvikle mer grønn industri og bærekraftig eksport sammen. Vi er mer enn naboer og vi er hverandres viktigste handelspartnere. Sammen er vi sterkere enn hver for oss, säger Norges näringsminister Jan Christian Vestre.

Jan Christian Vestre,  Anna Hallberg och Karl-Petter Thorwaldsson
Norges näringsminister Jan Christian Vestre träffade utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Frida Drake/Utrikesdepartementet

Presskontakt

Tobias Eke Vestergren
Pressekreterare hos utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-042 21 84
e-post till Tobias Eke Vestergren
Kajsa Loord
Pressekreterare hos näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-075 97 31
e-post till Kajsa Loord