Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Regeringen förlänger tillfälliga regler för att underlätta lovskola

Publicerad

Regeringen beslutar att förlänga de tillfälliga ändringarna i villkoren för statsbidraget för undervisning under skollov som infördes under covid-19-pandemin. Det handlar bland annat om förenklingar av hur bidraget betalas ut, så att huvudmän ges bättre förutsättningar att erbjuda lovskola.

– Under pandemin har möjlighet till lovskola fått extra stor betydelse för att elever ska kunna ta igen förlorade kunskaper. Det är viktigt att de elever som behöver hjälp och stöttning får det och därför beslutar regeringen nu att förlänga de tillfälliga ändringar som gör att förutsättningarna för huvudmän att erbjuda undervisning under loven blir bättre, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom.  

För att ge bättre förutsättningar att erbjuda mer lovskola till de elever som behöver det under covid-19-pandemin införde regeringen i juni 2020 tillfälliga ändringar som gör det lättare för huvudmän att ta del av statsbidraget för undervisning under skollov. Det handlar bland annat om förenklingar av hur bidraget betalas ut till huvudmännen och att elever som avslutat gymnasieskolan till sommaren utan examen kan delta i undervisning inom ramen för lovskola.

Regeringen har nu beslutat om att de tillfälliga ändringarna förlängs till att gälla till och med den 31 december 2022. På så sätt ges huvudmän, även i höst, bättre förutsättningar att erbjuda mer lovskola till elever som har haft svårare förutsättningar under pandemin.

Vid frågor

Media och journalister, kontakta pressekreterare. För alla övriga frågor, kontakta växeln på 08-405 10 00 eller mejla Utbildningsdepartementets registrator.

Presskontakt

Vidar J Lindgren
Pressekreterare hos skolminister Lina Axelsson Kihlblom
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-840 33 12
e-post till Vidar J Lindgren

Prenumerera på nyheter från Utbildningsdepartementet