Pressmeddelande från Finansdepartementet

Tullverket skickar utrustning till Ukraina

Publicerad

Regeringen beviljar en framställning från Tullverket om att stötta Ukraina genom att överlåta viss utrustning till landet. Beslutet innebär att Tullverket kommer att skicka bland annat skyddsvästar, hjälmar, andningsskydd och skyddsdräkter till Ukraina.

Till följd av Rysslands invasion har Ukraina skickat en begäran till EU:s tullmyndigheter med en förfrågan om hjälp med viss utrustning. Tullverket har därför i en framställning begärt regeringens medgivande att överlåta utrustning till Ukraina. Tullverket anger att den utrustning de kan avvara är utrustning som inte påverkar myndighetens operativa förmåga och därför inte behöver återanskaffas.

– Sverige fortsätter sitt stöd till Ukraina. Med detta beslut bidrar Sverige med utrustning till den ukrainska tullmyndigheten som kan stärka deras arbete i en mycket allvarlig situation, säger finansminister Mikael Damberg.

Tullverket avser att skicka 54 skydds- respektive spaningsvästar, 29 splitterskyddshjälmar, 8000 andningsskydd, 263 kem- och gasskyddsdräkter samt 88 AlphaTecskyddsdräkter.

Presskontakt

Mirjam Kontio
Pressekreterare hos finansminister Mikael Damberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-074 05 57
e-post till Mirjam Kontio