Pressmeddelande från Näringsdepartementet

Landsbygdsministern inviger ny modern anläggning för den nordiska genbanken i Alnarp

Publicerad

Idag inviger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg den nya specialbyggda anläggningen som uppförts till nordiska institutionen NordGen i Alnarp. NordGen är en samnordisk institution som sköter det nordiska arbetet med en gemensam genbank och kunskapscenter för genetiska resurser.

NordGen bygger på ett utpräglat nordiskt samarbete som pågått i över 40 år och bidrar bland annat till att bevara och nyttja mångfalden hos våra grödor och lantraser.

Institutionen har tillsammans med Akademiska Hus byggt ett hus som är specialbyggt för verksamheten på SLU, Campus Alnarp. Huset uppfyller moderna arbetsmiljökrav och är byggt i nordisk stil med hållbara material.

– Det nordiska samarbetet är historiskt starkt. NordGen är ett utmärkt exempel på hur vi gemensamt skapar lösningar och rustar oss starkare för framtiden när vi arbetar tillsammans. Från NordGens nya anläggningar kommer såväl frön som kunskap att spridas för att klimatanpassa och stärka konkurrenskraften hos det nordiska lantbruket, vilket i förlängningen innebär att vår livsmedelsförsörjning stärks, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

Presskontakt

Max Ney
Pressekreterare hos landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-094 25 40
e-post till Max Ney