Pressmeddelande från Näringsdepartementet

Ägg till livsmedelsindustrin kan undantas från märkningskrav på grund av Rysslands invasion

Publicerad

Ukraina har fram tills krigsutbrottet försett EU med runt 20 procent av äggen som sålts inom unionen. Med anledning av den ryska invasion behöver dessa volymer nu täckas av andra medlemsstater. För att Sverige ska kunna bidra till livsmedelsförsörjningen i EU och öka handeln med svenska ägg har regeringen idag därför beslutat att svenska äggproducenter inte längre behöver märka ägg som ska direkt till livsmedelsindustrin i andra medlemsstater.

Livsmedelsverket får uppgiften att besluta om när sådana undantag från kravet på märkning av ägg kan göras. Undantagsmöjligheten gäller bara ägg som ska användas som ingrediens inom livsmedelsindustrin och inte de ägg som kan köpas av konsumenter direkt i butik.

Förutom att märkningsmomentet faller bort innebär dagens beslut att äggen till livsmedelsindustrin inte behöver sorteras utifrån storlek och vikt. Genom dessa åtgärder kan Sverige bidra till EU:s livsmedelsproduktion samtidigt som handeln med svenska ägg kan öka.

Presskontakt

Kajsa Loord
T.f. pressekreterare hos landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073 075 97 31
e-post till Kajsa Loord