Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Ann Linde till Bryssel

Publicerad

Ann Linde deltar i EU:s utrikesministermöte i Bryssel den 21 mars.

Rysslands aggression mot Ukraina står överst på dagordningen. Utrikesministrarna kommer även att ha ett informellt möte med Moldaviens utrikesminister.

– EU:s linje är tydlig. Vi kommer att fortsätta sätta tryck på Ryssland och ge stöd till Ukraina tills den ryska aggressionen upphör. Vi kan aldrig acceptera aggression eller brott mot krigets lagar. Det är också viktigt att EU stödjer Moldavien, ett av de länder som tar ett stort ansvar för att hantera den flyktingkris som Ryssland har skapat, säger utrikesminister Ann Linde.

Ministrarna kommer även att diskutera utvecklingen i Mali och Sahelregionen.

– Den politiska utvecklingen i Sahelregionen är allvarlig. Tre av fem Sahelländer leds nu av militären. EU måste se över och anpassa sitt engagemang. Vi ska sätta tryck på kuppmakarna och stödja de diplomatiska ansträngningar som ECOWAS och Afrikanska unionen nu gör, säger utrikesminister Ann Linde.

Vid ett gemensamt möte med EU:s utrikesministrar och försvarsministrar kommer EU:s så kallade strategiska kompass att godkännas. Den strategiska kompassen är ett styrdokument för EU:s säkerhets- och försvarspolitiska samarbete.

– Rådande omvärldsläge understryker behovet av ett starkt och enigt EU som bidrar till att främja fred och säkerhet i vår del av världen och globalt. Genom den strategiska kompassen stärker vi EU:s handlingsförmåga och utvecklar verktygen för att hantera framtida kriser, säger utrikesminister Ann Linde.

Under besöket i Bryssel deltar utrikesminister Ann Linde även i ett informellt möte med Nordmakedoniens utrikesminister.

Presskontakt

Andreas Enbuske
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 58 86
e-post till Andreas Enbuske