Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Statsministern och Moderaternas partiledare besöker internationell militärövning i Norge

Publicerad

Måndag den 21 mars reser statsminister Magdalena Andersson till Evenes i norra Norge tillsammans med partiledaren för Moderaterna Ulf Kristersson för att besöka svenska förband som deltar i den internationella militärövningen Cold Response 2022.

Media välkomnas att delta. Presslegitimation krävs. För mer detaljer om programmet, kontakta pressekreterare Johan Ekström.

Presskontakt

Johan Ekström
Pressekreterare hos statsminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-086 32 01
e-post till Johan Ekström
Niklas Gillström
Presschef, Moderaterna
Mobil 072-206 15 40

Cold Response 2022

Cold Response 2022 är en norskledd vinterövning där Nato- och partnerländer är inbjudna att delta. Förutom värdlandet Norges egna styrkor kommer deltagande enheter från Sverige, USA, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Danmark, Finland, Tyskland, Spanien, Polen, Portugal, Italien, Estland, Lettland, Litauen, Kanada och Belgien.

De svenska markförbandens deltagande utgörs av en reducerad brigadstridsgrupp som organiseras tillsammans med finska arméförband. De svenska deltagarna på markarenan är cirka 1 500 soldater och officerare. Dessa kommer från Norrbottens regemente, Norrlands dragonregemente, Bodens artilleriregemente, Göta trängregemente, Ledningsregementet, Livgardet, Försvarsmaktens tekniska skola, Försvarsmedicincentrum, Arméstaben och Markstridsskolan.

Förutom de svenska markförbanden deltar även flygvapnet med förband ur Norrbottens flygflottilj, F 21, med Jas 39 Gripen.

Övningen genomförs med markövningsområde i flera delar av Norge. I norra Norge sträcker sig området från Narvik i söder till Finnmark i norr men huvuddelen av övningen för den svensk-finska brigadstridsgruppen genomförs i Troms fylke. Övningsområdet för de marina förbanden är i farvattnen utanför Norges kust och luftövningsområdet i delar av det norska luftrummet.