Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Försvarsministern besökte svensk-finsk militär beredskapsövning i Östersjön

Publicerad

Mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina och det kraftigt försämrade säkerhetspolitiska läget i närområdet, intensifieras Sveriges och Finlands gemensamma militära övningsverksamhet. Försvarsminister Peter Hultqvist besökte den 2 mars en gemensam beredskapsövning med stridsflyg och örlogsfartyg på Östersjön.

Peter Hultqvist och Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen stående utomhus med flygplan i bakgrunden.
Peter Hultqvist (höger) besökte tillsammans med Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen (vänster) den svensk-finska övningen i Östersjön. Foto: Finlands försvarsministerium

I övningen deltog svenska Gripen-plan och finska F 18-plan liksom örlogsfartyg från de båda länderna.

– Den regering i vilken jag ingår fortsätter att driva på sanktioner mot Ryssland, stötta Ukraina och stärka Sverige. Samövning med Finland är en viktig del i att stärka vårt försvar. Genom att öva våra nationella förband tillsammans stärker vi vår förmåga att agera gemensamt som grannar om det skulle bli nödvändigt, säger Peter Hultqvist.

Sverige och Finland har ett långtgående bilateralt försvarssamarbete. Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari visar på vikten av att fortsätta fördjupa samarbetet, enligt försvarsministern:

– Ryssland och dess regim hotar hela den europeiska säkerhetsordningen, vårt sätt att göra våra egna val, fatta våra egna beslut och leva våra egna liv i fred och säkerhet.

Samtidigt som övningen i Östersjön sker levererar såväl Sverige som Finland försvarsmateriel till stöd för Ukraina.

– Vi tar tillsammans med en lång rad andra länder detta steg. Vi gör det för att kriget i Ukraina utgör ett hot mot hela Europa och de värderingar vi står för. Läget är exceptionellt, säger Peter Hultqvist.

Presskontakt

Toni Eriksson
Pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-072 83 16
e-post till Toni Eriksson

Läs mer

Här samlas information om regeringens arbete kring den pågående säkerhetspolitiska utvecklingen i Ukraina: