Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Biståndsminister Matilda Ernkrans besöker Moldavien

Publicerad

Rysslands militära aggression mot Ukraina har orsakat stora flyktingströmmar till flera grannländer, däribland Moldavien. Under besöket den 14–15 mars träffar biståndsministern bland annat Moldaviens inrikesminister Ana Revenco och humanitära organisationer. Ernkrans kommer även besöka ett center för flyktingmottagande vid den moldavisk-ukrainska gränsen.

De stora flyktingströmmarna har en stor påverkan på länderna runt om Ukraina. Uppskattningsvis 230 000 flyktingar har passerat gränsen från Ukraina till Moldavien, varav 120 000 planerar att stanna i landet. Moldavien är ett av de fattigaste länderna i Europa med en befolkning på 2,6 miljoner, vilket gör det till det land med flest flyktingar per capita.

– Jag reser till Moldavien för att bättre förstå situationen för de som flytt från Ukraina, och vilka behov människorna har, men även Moldavien som land, för att de på bästa sätt ska kunna ta emot de människor som nu flyr kriget i Ukraina. Jag kommer under resan att träffa både politiska företrädare och internationella hjälporganisationer som finns på plats i Moldavien, säger biståndsminister Matilda Ernkrans.

Sverige och Moldavien har i decennier haft goda bilaterala relationer och Sverige ger ett omfattande och långsiktigt bistånd till landet som fokuserar på demokrati och mänskliga rättigheter, ekonomisk utveckling, miljö och klimat.

 

Det finns tid för intervjuer under resan, för intervjuer kontakta pressekreterare Nadja Yusuf.

Presskontakt

Nadja Yusuf
Pressekreterare hos biståndsminister Matilda Ernkrans
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-085 00 49
e-post till Nadja Yusuf