Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Statssekreterare Wallensteen besöker Washington D.C. och New York för säkerhetspolitiska överläggningar

Publicerad

Statssekreterare Karin Wallensteen besöker Washington D.C. och New York den 10–14 februari. Besöket sker på uppdrag av statsministern för att diskutera det aktuella säkerhetspolitiska läget. På dagordningen står även samtal om demokrati och multilateralism.

I Washington genomförs möte med president Bidens nationella säkerhetsrådgivare, Jake Sullivan, och andra företrädare för amerikanska administrationen. Statssekreterare Wallensteen kommer även att ha möte i kongressen och med tankesmedjor.

– Det försämrade säkerhetspolitiska läget i vårt närområde och Europa är allvarligt. Samordningen inom EU och mellan EU, USA och andra partners är mycket viktig. Ett enigt agerande, både från EU:s sida och transatlantiskt, är centralt. Nu reser min statssekreterare till Washington för att intensifiera dialogen och samarbetet, säger statsminister Magdalena Andersson.

I New York träffar statssekreterare Wallensteen FN:s undergeneralsekreterare Volker Türk samt FN:s miljöprogram UNEP för samtal om säkerhetsläget i vår omvärld och för Sverige prioriterade globala frågor som miljö och hållbar klimatomställning samt om den pågående pandemin.

Presskontakt

Darina Agha
Pressekreterare hos statsminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-592 85 48
e-post till Darina Agha