Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Biståndsminister Matilda Ernkrans besöker Ukraina

Publicerad

Den 10–11 februari besöker biståndsminister Matilda Ernkrans Kiev för att presentera regeringens nya biståndsstrategi för Östeuropa och hur det svenska stödet kan användas för att stärka Ukrainas motståndskraft. Under besöket kommer biståndsministern bland annat att träffa vice premiärminister Iryna Vereshchuk, Röda Korset och Världsbanken.

Sverige är en av de största och mest tongivande bilaterala givarna till Ukraina. Den nya biståndsstrategin för reformsamarbete med Östeuropa, där Ukraina är största mottagarland, omfattar cirka 240 miljoner kronor till Ukraina årligen i sju år.

- Jag besöker Kiev för att visa Sveriges stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet mot bakgrund av Rysslands aggression gentemot Ukraina. Med mig har jag ett reformstöd där vi satsar 240 miljoner kronor årligen för att stärka landets samhällsutveckling. Tillsammans med den nya fonden Partnership Fund for a Resilient Ukraine stärker vi nu Ukrainas motståndskraft. Detta är en del i vårt långsiktiga stöd till Ukraina som Sverige gett sedan självständigheten och som vi nu förnyar och fördjupar, säger biståndsminister Matilda Ernkrans 

Besöket följer efter lanseringen av den nya fonden Partnership Fund for a Resilient Ukraine den 2 februari. Sverige bidrar med 50 miljoner kronor till fonden.

Presskontakt

Nadja Yusuf
Pressekreterare hos biståndsminister Matilda Ernkrans
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-085 00 49
e-post till Nadja Yusuf