Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Statsministern talar på minnesstund för Förintelsens offer

Publicerad

Idag, den 27 januari talar statsminister Magdalena Andersson på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer i Stockholms stora Synagoga. Minnestunden arrangeras bland annat av Judiska församlingen i Stockholm, Föreningen Förintelsens överlevande i Sverige och Svenska kommittén mot antisemitism. Statsministern kommer även att stanna upp vid Minnesmonumentet för att hedra Förintelsen offer.

– Idag är det minnesdagen för Förintelsens offer. Arbetet med hågkomst av Förintelsen kräver att vi lär om och av historien. Men också att vi lovar oss själva och varandra att det aldrig ska hända igen. Kampen mot antisemitismen är ett grundläggande demokratiskt ansvar för hela Sverige. Som statsminister kommer jag aldrig tveka om att Sverige ska vara ett land där det judiska livet är en lika självklar del av vårt samhälle som den är omistlig, säger statsminister Magdalena Andersson.

Idag begravs även Förintelseöverlevaren Emerich Roth som bland annat var initiativtagare till Föreningen Förintelsens överlevande samt folkbildare med ett strakt engagemang för Sverige och svensk demokrati.

– Betydelsen av hans gärning är svår att sammanfatta. Emerich Roth var av vår tids främsta folkbildare som nådde fram till så många människor, inte minst unga. Han betonade vikten av att kommande generationer inte bara lär om Förintelsen, utan att de också lär av Förintelsen, säger statsminister Magdalena Andersson.

Presskontakt

Darina Agha
Pressekreterare hos statsminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-592 85 48
e-post till Darina Agha
Johan Ekström
Pressekreterare hos statsminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-086 32 01
e-post till Johan Ekström