Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Statsministern i samtal med Ukrainas president Zelenskyj

Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson talade idag med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Fokus för samtalet var framför allt det allt mer osäkra säkerhetsläget.

-Jag framförde Sveriges och EU:s orubbliga stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet och för den europeiska säkerhetsordningen. I Sverige bestämmer vi själva över vår utrikes- och säkerhetspolitik och vilka vi väljer att samarbeta med. Vårt budskap är konsekvent och tydligt: Ryssland måste de-eskalera spänningarna längs Ukrainas gräns. Det är viktigt att dialogen med Ryssland fortsätter, säger statsminister Magdalena Andersson.

Sverige och Ukraina har ett nära samarbete, inte minst avseende Ukrainas långsiktiga reformagenda. Relationerna har utvecklats under senare år, mycket på grund av den politiska utvecklingen i landet. Detta har också återspeglats i ett ökat svenskt stöd till Ukraina och ett ökat bilateralt utbyte.

Under samtalat bjöd statsministern in president Zelenskyj till Stockholm när omständigheterna tillåter.

Presskontakt

Darina Agha
Pressekreterare hos statsminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-592 85 48
e-post till Darina Agha