Regeringen vill skärpa och förbättra reglerna för arbetskraftsinvandring
Publicerad
Regeringen beslutar i dag en lagrådsremiss för att skärpa och förbättra de nuvarande reglerna för arbetskraftsinvandring. Förslagen är de första av flera kommande förslag till förändringar av regelverket för arbetskraftsinvandring. Den lagrådsremiss som beslutas i dag syftar till att motverka utnyttjande av arbetskraftsinvandrare samt till att attrahera och behålla internationell kompetens och motverka så kallade kompetensutvisningar.
Ladda ner:
Det är viktigt att komma till rätta med problemen med utländska arbetstagare som utnyttjas på svensk arbetsmarknad. Endast om fusk och orättvisor stävjas kan legitimiteten för arbetskraftsinvandringen upprätthållas. Arbetskraftsinvandringen till Sverige är samtidigt viktig för företag som växer och utvecklas.
Lagrådsremiss: Förbättrade regler om arbetskraftsinvandring
För att motverka att arbetskraftsinvandrare utnyttjas föreslås bland annat krav på ett anställningsavtal för att beviljas arbetstillstånd och att Migrationsverket ska kunna förelägga en arbetsgivare vid vite att komma in med uppgifter om arbetskraftsinvandrarens anställningsvillkor. Vidare föreslås att det införs ett försörjningskrav vid anhöriginvandring kopplat till utländsk arbetskraft och att brottet organiserande av människosmuggling utvidgas så att även tillstånd som har utfärdats på grundval av osanna uppgifter omfattas.
− Reglerna för arbetskraftsinvandring behöver skärpas och förbättras. Vi måste komma till rätta med problemen med utländska arbetstagare som utnyttjas på svensk arbetsmarknad. Att människor ges sämre arbetsvillkor, med lägre lön, längre arbetsdagar eller sämre arbetsmiljö för att de kommer från ett annat land strider mot våra mest grundläggande värderingar och skadar den svenska modellen, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman.
I lagrådsremissen föreslår regeringen även att det införs ett nytt uppehållstillstånd för vissa högkvalificerade personer för att söka arbete eller undersöka förutsättningarna starta näringsverksamhet i Sverige. Det föreslås även åtgärder mot så kallade kompetensutvisningar, till exempel att ett uppehållstillstånd för arbete inte ska behöva återkallas vid ringa fall av avvikelse eller om en återkallelse med hänsyn till omständigheterna inte framstår som rimlig.
Förslagen i lagrådsremissen utgår från den utredning (SOU 2021:5) som regeringen tog emot tidigare i år. Fler förslag för ett skärpt och förbättrat regelverk för arbetskraftsinvandring är just nu på remiss och kommer presenteras under 2022.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2022.
Presskontakt
Tf. pressekreterare hos integrations- och migrationsminister Anders Ygeman
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-093 90 56
e-post till Per Strängberg
Tf. pressekreterare hos integrations- och migrationsminister Anders Ygeman
Telefon (växel) 08-405 10 00