Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Ann Linde leder OSSE:s ministermöte i Stockholm

Publicerad

I morgon inleds OSSE:s utrikesministermöte i Stockholm. Utrikesminister Ann Linde står värd för mötet, som hålls den 2–3 december och samlar utrikesministrar och andra representanter från de 57 OSSE-länderna. Bland deltagarna finns utrikesministrar från Nordamerika, Europa och Centralasien, inklusive från Ryssland och USA.

Utrikesministermötet markerar kulmen på Sveriges ordförandeskap i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) under 2021. Mötet är ett viktigt tillfälle för utrikesministrar och andra representanter från de 57 OSSE-länderna att diskutera gemensamma säkerhetspolitiska utmaningar, såsom de politiska kriser, olösta konflikter och andra säkerhetsutmaningar som finns i OSSE-regionen.

Sverige har genom ordförandeskapet i världens största regionala säkerhetsorganisation bidragit till regional säkerhet och stabilitet. Under ordförandeskapsåret har Sverige bland annat arbetat aktivt med frågor relaterade till regionens kriser och konflikter. Ett viktigt fokus har också varit att frågor relaterade till jämställdhet och klimat och säkerhet ska få ett större utrymme på OSSE:s agenda.

Ta del av programmet på mötets webbplats, se länk under Genväg. Där livesänds också de öppna delarna av mötet.

Pressträffar

Media välkomnas till en inledande pressträff med utrikesminister Ann Linde på torsdag den 2 december kl. 12.10. Fredagen den 3 december kl. 14.45, håller utrikesministern en avslutande pressträff tillsammans med OSSE:s generalsekreterare Helga Maria Schmid samt OSSE:s inkommande ordförande, Polens utrikesminister Zbigniew Rau. Tiderna för pressträffarna kan komma att ändras med kort varsel, uppdaterad information finns på mötets webbplats (se länk under Genväg).

Mötet arrangeras på Scandinavian XPO vid Arlanda flygplats. Pressträffarna hålls i stora presskonferensrummet på mediecentret, på Quality Hotel, i direkt anslutning till XPO-konferenscentret.

Är du som journalist intresserad av att närvara vid pressträffarna? Kontakta UD:s presstjänst.

Presskontakt

Andreas Enbuske
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 58 86
e-post till Andreas Enbuske
UD:s presstjänst
Telefon 08-405 50 10
e-post till UD:s presstjänst