Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Ann Linde reser till Moskva

Publicerad

Utrikesminister Ann Linde besöker Moskva den 18-19 november som ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

Under resan kommer Ann Linde att ha överläggningar med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, biträdande chefen för den ryska presidentadministrationen Dmitrij Kozak och presidentrådgivaren Sergei Ivanov.

På agendan står bland annat samarbete inom OSSE för att hitta lösningar på utdragna konflikter och kriser i regionen, i linje med FN-stadgan och folkrätten. Diskussionerna kommer också att beröra de deltagande staterna i OSSE:s, inklusive Rysslands, efterlevnad av OSSE:s principer och åtaganden inom mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer.

– Under det här året har vi haft en rak och öppen dialog med Ryssland inom organisationen. Vår ambition har varit att hitta konstruktiva lösningar i frågor av stor vikt för hela vår region. Att verka för hållbara lösningar av utdragna konflikter i OSSE-regionen är en prioritet för det svenska ordförandeskapet. Situationen i och omkring Ukraina kommer därför att vara ett viktigt samtalsämne under mina möten i Moskva, säger Ann Linde.

Det är andra gången under 2021 som Ann Linde besöker Moskva som OSSE:s ordförande.

Under besöket kommer även bilaterala frågor och det försämrade läget för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer att diskuteras. Utrikesministern träffar också representanter för civilsamhället i Ryssland.

Presskontakt

Andreas Enbuske
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon 08-405 10 00
Mobil 076-130 58 86
e-post till Andreas Enbuske