Innehållet publicerades under perioden 9 juli 2021 och 30 november 2021

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november var hon kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november var hon kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna.

Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Regeringen stödjer den organiserade fotbollsrörelsen i mål om Superligan

Publicerad

Sveriges regering har lämnat ett skriftligt yttrande till EU-domstolen avseende en begäran om förhandsavgörande från en spansk domstol. Yttrandet utgör ett stöd för principen om ett förbund per idrott och därmed FIFA:s och UEFA:s rätt att agera mot klubbar som inte respekterar förbundens roll att organisera fotbollens tävlingsverksamhet.

Den svenska regeringen har lämnat in ett yttrande till EU-domstolen där man ställer sig bakom idén om en ansvarstagande, demokratisk och självständig fotbollsrörelse som kan skydda sina tävlingars organisering och integritet. Målet handlar om en tolkning av EU-rätten vad gäller FIFA/UEFA:s åtgärder med anledning av bildandet av Superligan.

– Det är viktigt att värna den svenska och europeiska idrottsmodellen med en fristående och demokratisk idrottsrörelse med en långtgående självbestämmanderätt. Det handlar ytterst om fotbollens och den övriga idrottens framtid, möjligheterna att skydda sin idrott och inte minst de intäkter som tävlingarna genererar, säger idrottsminister Amanda Lind.

Regeringen menar att de ekonomiska överskotten från de europeiska cuperna i demokratisk ordning ska fördelas av UEFA för den samlade europeiska fotbollens bästa. Överskotten ska gå till att utveckla såväl elit- som breddfotboll, och inte minst till barn- och ungdomsverksamhet.

Superligan planerades som en egen liga för, i första hand, de tolv fotbollsklubbar som grundat ligan. Planerna möttes av stark kritik från fotbollsförbund och publik världen över. Principen om öppna ligor, som i stort är rådande inom europeisk idrott, är en viktig aspekt när regeringen nu värnar om idrottens självbestämmanderätt.

Vid frågor

Media och journalister, kontakta pressekreterare. För alla övriga frågor, kontakta växeln på 08-405 10 00 eller skicka e-post till Kulturdepartementets registrator.

Presskontakt

Desha Svenneborg
Pressekreterare hos kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind
Telefon (växel) 08-405 10 00

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november var hon kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november var hon kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna.