Innehållet publicerades under perioden 9 juli 2021 och 30 november 2021
Regeringen tar emot utredning med flera straffrättsliga förslag mot brott i kriminella nätverk
Publicerad
I dag har justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tagit emot betänkandet Skärpta straff för brott i kriminella nätverk. I betänkandet föreslås skärpta straff och flera andra straffrättsliga åtgärder som syftar till att motverka brott i kriminella nätverk.
Ladda ner:
Den 11 juni 2020 gav regeringen en särskild utredare, hovrättspresidenten Anders Perklev, i uppdrag att överväga en rad straffrättsliga åtgärder mot brott i kriminella nätverk. I uppdraget ingick bland annat att föreslå lagändringar som innebär skärpta straff för brott med kopplingar till kriminella uppgörelser, för narkotikaförsäljning och skärpta straff för dem som involverar unga i kriminalitet.
SOU 2021:68 Skärpta straff för brott i kriminella nätverk
Utredningen föreslår nu bland annat:
- Skärpta straff för flera brott som är vanliga i kriminella nätverk, bland annat narkotikaförsäljning, grov utpressning och grovt olaga hot.
- Ett skärpt minimistraff för rån.
- En ny form av straffskärpningsregel i brottsbalken som är avsedd att ha kraftig verkan vid våldsamma konflikter i den kriminella miljön.
- Att brottet människoexploatering ska utvidgas till att också omfatta den som utnyttjar annan i brottslig verksamhet, även ungdomar.
- Ett särskilt brott för den som på annat sätt främjar ungdomsbrottslighet.
- Utvidgade förutsättningar att skärpa straffet för den som återfaller i brott.
- En presumtion för häktning vid misstanke om brott vars minimistraff är fängelse i ett år och sex månader. I dag krävs ett högre minimistraff för att en presumtion för häktning ska gälla.
Utredningen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 juli 2023.
Frågorna i utredningen är en del av regeringens 34-punktsprogram som du kan läsa mer om på regeringen.se/34-punktsprogrammet.
Presskontakt
Pressekreterare hos justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och pressamordnare på Justitiedepartementet
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 072-545 74 21
e-post till Sofie Rudh