Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Socialdepartementet

VAB-utredningen överlämnar delbetänkande

Publicerad

VAB-utredningen har idag överlämnat ett delbetänkande till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi som rör rätten till tillfällig föräldrapenning när föräldrar medverkar vid introduktion kring barnets vård- eller behandlingsbehov i skola eller förskola.

– Det är viktigt att skapa trygghet för kroniskt sjuka barn och deras föräldrar när de behöver stödja exempelvis skolpersonal i barnets egenvård. Jag ser fram emot att ingående ta del av utredarens förslag, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Utredningen föreslår att föräldrar till barn under 12 år ska få rätt till tillfällig föräldrapenning i de fall föräldern behöver avstå från förvärvsarbete för att närvara med barnet i till exempel skola eller förskola för att medverka vid en introduktion till barnets behov av hjälp med vård- eller behandlingsåtgärder.

Utredningen föreslår också att rätt till tillfällig föräldrapenning i motsvarande situation ska finnas för barn som har fyllt 12 år men inte 16 år och som är i behov av särskild vård eller tillsyn.

Presskontakt

Hanna Kretz
Pressekreterare hos socialminister och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-064 96 04
e-post till Hanna Kretz