Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesministern till möte med koalitionen mot Daesh

Publicerad

Utrikesminister Ann Linde deltar i ministermöte med koalitionen mot ISIL/Daesh i Rom den 28 juni. Vid mötet kommer kampen mot terrorism i Irak, Syrien och Afrika tas upp liksom det fortsatta arbetet inom den internationella koalitionen.

Ann Linde deltar i möte med den internationella koalitionen mot Daesh i Rom på måndag. Mötet kommer att ledas av USA:s utrikesminister Antony Blinken och Italiens utrikesminister Luigi Di Maio, och väntas samla ett femtiotal utrikesministrar och representanter från koalitionens 83 medlemmar, däribland Sverige.

- Jag ser fram emot att träffa mina kollegor för att diskutera utvecklingen i Syrien och Irak. Samarbetet inom koalitionen har varit helt centralt för att trycka tillbaka Daesh och nu måste vi vara uthålliga för att se till att en av världens värsta terrorgrupper inte återuppstår, säger Ann Linde.

Ministrarna som på grund av pandemin inte kunnat träffas sedan 2019 kommer förutom Syrien och Irak även diskutera det globala terrorhotet med fokus på Afrika.

- Utvecklingen i Sahel är oroande, säger Ann Linde. Kan vi bistå afrikanska länder med lärdomar om hur vi bekämpande Daesh i Syrien och Irak så är det bara bra. Sverige har dessutom ett brett och långsiktigt engagemang i Sahel och bidrar till flera insatser i regionen.

Sverige är en av de stora givarna med anledning av Syrienkrisen. Sedan 2011 har vi bidragit med mer än 3,4 miljarder kronor i humanitärt stöd, i syfte att rädda liv och lindra nöd. Samtidigt genomförs regeringens regionala strategi för Syrienkrisen, om 3,21 miljarder kronor under åren 2016–2023. Detta inkluderar det särskilda stöd om 100 miljoner kronor, som regeringen beslutade om i oktober 2019, för att möta behoven i nordöstra Syrien efter Daeshs härjningar.

Sverige bidrar sedan 2015 till den militära utbildningsinsatsen OIR i Irak. Det svenska humanitära stödet till Irak uppgår under 2021 initialt till 80 miljoner kronor. Sveriges utvecklingssamarbete med Irak fokuserar i stor utsträckning på insatser för stabilisering och återuppbyggnad efter konflikten med Daesh, och uppgår under 2021 initialt till 168 miljoner kronor. Sedan 2014 har Sverige bidragit med cirka 2 miljarder kronor i sammanlagt humanitärt- och utvecklingsstöd till Irak.

Sverige har ett omfattande engagemang i Sahel för att främja säkerhet, hållbar utveckling, respekt för mänskliga rättigheter och demokrati. Sverige har bilaterala utvecklingsstrategier med Mali och Burkina Faso om totalt cirka 700 miljoner kronor per år och ett humanitärt stöd under 2020 på cirka 325 miljoner kronor. Sverige deltar också med militära bidrag i FN:s fredsbevarande insats MINUSMA och i den multinationella specialförbandsstyrkan Task Force Takuba. Därutöver bidrar Sverige med personal i EU:s tre insatser verksamma i Sahelregionen inom ramen för den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken.

Presskontakt

Adriana Haxhimustafa
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00