Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Regeringen beslutar om nya regler som ska motverka illegal användning av sprängmedel och explosiva varor

Publicerad

Regeringen har i dag utfärdat och beslutat lag- och förordningsändringar som bland annat syftar till att motverka illegal användning av explosiva varor och att sprängmedel hamnar i kriminellas händer.

– Ökad kontroll över vilka som hanterar explosiva varor är ett viktigt steg i arbetet när vi nu växlar upp för att komma åt kriminella som använder sig av explosiva varor. Vi har tidigare också skärpt straffen för brott kopplade till illegal hantering av explosiva varor, och för drygt ett år sedan inrättades bland annat ett nationellt bombdatacenter, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Riksdagen beslutade i förra veckan att anta regeringens lagförslag om skärpt kontroll över explosiva varor. Lagändringarna innebär bland annat att den nuvarande tillståndsprövningen blir mer omfattande. Samtidigt förtydligas och utökas regleringen kring bland annat möjligheten att återkalla tillstånd. Regeringen har i dag utfärdat lagändringarna och beslutat om förordningsändringar med kompletterande regler om bland annat tillståndsprocessen.

Förordningsändringarna innebär huvudsakligen att tillståndsmyndigheterna, MSB och kommunerna, ges utökad tillgång till belastningsregistret och misstankeregistret inom ramen för lämplighetsprövningen och att Polismyndigheten ges en större roll i tillståndsprocessen.

De nya reglerna träder i kraft den 1 augusti 2021.

Presskontakt

Mirjam Kontio
Pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-0740557
e-post till Mirjam Kontio
Per Strängberg
Pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-093 90 56
e-post till Per Strängberg