Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Ann Linde lyfter ungas inflytande på resa till Strasbourg

Publicerad

Utrikesminister Ann Linde besöker den 28 april Strasbourg i sin roll som ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

Vid sitt besök kommer Ann Linde att hålla ett anförande i Europarådets ministerkommitté om det svenska OSSE-ordförandeskapets prioriteringar, samt ha överläggningar med Europarådets generalsekreterare Marija Pejčinović Burić.

- Sverige fäster stor vikt vid Europarådet, inte minst dess viktiga arbete för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Europarådet är en viktig del av den europeiska säkerhetsordningen och det breda säkerhetsbegreppet och kompletterar på flera sätt också OSSE:s arbete, säger Ann Linde.

Utrikesministern kommer även att träffa Europadomstolens ordförande Robert Spano och Snežana Samardžić-Marković, generaldirektör för demokrati vid Europarådet, och med dem bland annat diskutera ungas möjligheter att forma sin framtid.

Med på resan är ordförandens särskilda representant för ungdomar och säkerhet, Rosaline Marbinah. Besöket i Strasbourg avslutas med ett rundabordssamtal om ungas möjligheter och förutsättningar att delta i och påverka lagstiftningsprocesser och policyarbete i Europarådet och OSSE.

- Unga människor måste ha makten att forma sina egna liv och ha inflytande över utvecklingen i samhället. De har rätt att bli hörda och deras åsikter ska tas i beaktande. Deras bidrag till arbetet i Europarådet och OSSE är viktigt och värdefullt, säger Ann Linde.

Presskontakt

Andreas Enbuske
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 58 86
e-post till Andreas Enbuske