Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Statsråd på denna sida som har entledigats

Under perioden 5 februari 2021 till den 30 november 2021 var han minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Under perioden 5 februari 2021 till den 30 november 2021 var han minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

811 miljoner till arbetet med syrienkrisen

Publicerad

Behoven i Syrien är större än någonsin – 12,4 miljoner människor saknar idag säker tillgång till mat och ännu fler är beroende av humanitärt stöd för att klara av sin vardag. Under ministerkonferens ledd av EU och FN bekräftar idag Sverige stöd på 811 miljoner kronor för 2021.

Den 15 mars i år hade det gått tio år sedan de syriska gatorna fylldes av demonstranter som krävde demokratiska reformer och ett slut på vanstyret. Ett decennium senare har den syriska regimens krigföring mot befolkningen lagt stora delar av landet i ruiner och bidragit till framväxten av terroristgrupper som Daesh. 90 procent av befolkningen lever i fattigdom och 14 miljoner människor – mer än hälften av Syriens befolkning – befinner sig på flykt. Den enda vägen till hållbar fred, ett hållbart återvändande och en hållbar återuppbyggnad av landet är en FN-förhandlad politisk lösning, i linje med säkerhetsrådsresolution 2254.

Sverige har sedan konfliktens början agerat för att hjälpa civila i Syrien. Vi har varit en av de största givarna av humanitärt stöd, och konsekvent krävt ett slut på våldet. Under vår tid i FN:s säkerhetsråd lyckades vi, när det humanitära tillträdet var hotat, förhandla fram en lösning för att FN och andra organisationer skulle kunna fortsätta att leverera gränsöverskridande humanitärt stöd till miljontals behövande i Syrien n – en lösning som fortsätter att rädda liv än idag.

- Efter 10 år av konflikt är situationen värre än när striderna var som mest intensiva. Antalet människor i Syrien som är i behov av humanitärt stöd beräknas till 13,4 miljoner och över 90 procent av befolkningen lever under fattigdomsstrecket. Och här som överallt där konflikter råder är det kvinnor och barn som drabbas hårdast.

Det svenska stödet till Syriens befolkning gör skillnad. Genom att skapa försörjningsmöjligheter inom jordbruk och matproduktion bidrar vi till sysselsättning och till att svälten hålls på avstånd. Genom vårt samarbete med FN:s befolkningsfond UNFPA bidrar vi till att kvinnor som utsatts för sexuellt och genderbaserat våld ges möjlighet till fysisk och terapeutisk vård för att bearbeta sina trauman. Genom vårt stöd till civilsamhället och oberoende media skapar vi förutsättningar för ansvarsutkrävande för de fruktansvärda brott som begåtts under konflikten, till upprättelse för offren och till försoning.

Idag under den årliga ministerkonferensen som leds av EU och FN bekräftar Sverige sitt starka stöd och utlovar 811 miljoner kronor till stödinsatserna under 2021.

Presskontakt

Robert Englund
Pressekreterare hos minister för internationellt utvecklingssamarbete Per Olsson Fridh
Telefon (växel) 08-405 10 00

Statsråd på denna sida som har entledigats

Under perioden 5 februari 2021 till den 30 november 2021 var han minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Under perioden 5 februari 2021 till den 30 november 2021 var han minister för internationellt utvecklingssamarbete.