Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Ann Linde reser till Georgien och Moldavien

Publicerad

Utrikesminister Ann Linde besöker Georgien och Moldavien den 16-17 februari. Resan är en del av utrikesministerns uppdrag som ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

Under resan kommer Ann Linde att presentera de svenska prioriteringarna för OSSE-ordförandeskapet, varav en är att bidra till hållbara lösningar på kriser och konflikter i OSSE-regionen. På denna resa ligger fokus på regional konfliktlösning, särskilt avseende de utdragna konflikterna i Georgien (Abchazien och Sydossetien) och Moldavien (Transnistrien).

- OSSE har viktiga verktyg för förhandlingar och konfliktlösning kopplade till dessa konflikter. Under min resa kommer jag att uppmana de inblandade parterna till konstruktiv dialog för att kunna uppnå konkreta framsteg i linje med folkrätten och den europeiska säkerhetsordningen säger Ann Linde. 

Med på resan är bland annat ambassadör Annika Söder, ordförandens särskilda representant för Södra Kaukasien.

Att på ett meningsfullt sätt inkludera kvinnor i konfliktlösningsarbetet är ett av budskapen under båda besöken. I samband med de två besöken kommer även ett antal bilaterala frågor mellan Georgien respektive Moldavien och Sverige att diskuteras.

Presskontakt

Klara Watmani
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00