Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

MSB redovisar uppdrag om Rakel Generation 2

Publicerad

Regeringen har tagit emot en redovisning från MSB av ett uppdrag som syftar till att utveckla ett robust och effektivt kommunikationssystem för samhällsviktiga aktörer.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har haft i uppdrag att lämna förslag på ett nytt kommunikationssystem för samhällsviktiga aktörer utifrån en hybridlösning mellan befintlig statlig infrastruktur och samarbete med kommersiella mobilnätsoperatörer.

Uppdraget är en del av arbetet för att utveckla och etablera det så kallade Rakel Generation 2 (Rakel G2). Med Rakel G2 ska användarna kunna utnyttja de möjligheter som teknikutvecklingen ger på ett robust och säkert sätt. Det handlar till exempel om att överföra patientdata från ambulanser till akutsjukhus eller strömma realtidsvideo till ledningscentraler från kroppsburna kameror hos poliser i yttre tjänst eller från drönare vid en skogsbrand.

MSB har nu redovisat sitt uppdrag för inrikesminister Mikael Damberg.

– Det här är ett viktigt steg mot att skapa bättre förutsättningar för samhällsviktiga aktörer att kommunicera på ett robust och effektivt sätt. Nu vidtar ett intensivt arbete i Regeringskansliet med att bereda förslaget i syfte att kunna gå vidare på bästa sätt, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Presskontakt

Per Strängberg
Pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-093 90 56
e-post till Per Strängberg
Mirjam Kontio
Pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-0740557
e-post till Mirjam Kontio