Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Socialdepartementet

Sverige ingår EU-gemensamt avtal om covid-19-vaccin med Moderna

Publicerad

Regeringen har beslutat att Sverige ska delta i det avtal som EU-kommissionen avser ingå om att köpa covid-19-vaccin från Moderna. Köpet gäller under förutsättning att vaccinet godkänns för användning.

– Regeringen har beslutat att ingå avtal om att köpa covid-19-vaccin från Moderna. Sverige har därmed tecknat avtal med fem olika vaccintillverkare. Samtidigt pågår intensiva förberedelser för en effektiv vaccination i Sverige, säger socialminister Lena Hallengren. 

Redan i maj 2020 presenterade regeringen en vaccinstrategi för covid-19. Syftet med strategin är att se till att Sverige snabbt får tillgång till säkra och effektiva vaccin och att vi effektivt ska kunna vaccinera efter behov.

Genom att delta i EU-avtalet får Sverige tillgång till cirka 1,8 miljoner doser av Modernas vaccin. Totalt har Sverige hittills tecknat avtal om så många doser av olika vaccin att det skulle räcka till hela befolkningen, under förutsättning att de aktuella vaccinen blir godkända för användning. Sverige har sedan tidigare gått med i EU-gemensamma avtal om vaccin från AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV (Johnson & Johnson), Pfizer/BioNTech och CureVac.

Om EU-samarbetet

Sverige deltar i EU-kommissionens (KOM) samarbete om gemensamma förköpssavtal av vaccin mot covid-19. Eftersom det ännu inte finns något godkänt vaccin tecknar KOM flera förköpssavtal med olika vaccintillverkare för att öka chanserna att det kommer fram minst ett effektivt vaccin på marknaden.

KOM har sedan tidigare ingått förköpsavtal med Astra Zeneca AB, Sanofi/GSK, Janssen Pharmaceutica NV (Johnson & Johnson), Pfizer/BioNTech och CureVac.

Vid frågor

Media och journalister, kontakta pressekreterare. För alla övriga frågor, kontakta växeln på 08-405 10 00 eller mejla Socialdepartementets registrator.

Presskontakt

Sofia Brändström
Pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-065 16 12
e-post till Sofia Brändström

Regeringens arbete med coronapandemin

Regeringens övergripande mål är att begränsa smittspridningen för att skydda människors liv och hälsa och säkra sjukvårdens kapacitet.

Regeringens arbete och beslut syftar till att:

  • Begränsa smittspridning i landet.
  • Säkerställa resurser till hälso- och sjukvård.
  • Begränsa inverkan på samhällsviktig verksamhet.
  • Lindra konsekvenser för medborgare och företag.
  • Begränsa oro, bland annat genom information.
  • Sätta in rätt åtgärder vid rätt tillfälle.

Prenumerera på Socialdepartementets nyheter