Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Regeringen och Tullverket uppmanar företagen att förbereda sig för brexit

Publicerad

Förhandlingarna om ett framtida avtal mellan EU och Storbritannien pågår och regeringen verkar för att ett avtal ska kunna komma på plats. Regeringen och dess myndigheter har förberett sig för att Storbritannien lämnar EU med eller utan avtal. Företag som inte förberett sig bör göra det omedelbart. Det sade finansministern i dag på en pressträff tillsammans med Tullverkets generaltulldirektör Charlotte Svensson.

- Oavsett utfall är det en sak som är säker – vi behöver förbereda oss inför brexit. Regeringen och myndigheterna har förberett sig och det är viktigt att de företag som handlar med Storbritannien också förbereder sig noggrant, särskilt de som inte handlar med andra länder utanför EU. Om ni ännu inte förberett er för den här situationen så är det hög tid att göra det nu, säger finansminister Magdalena Andersson.

Företag måste ta reda på vad som gäller för just deras verksamhet. Alla företag som handlar med Storbritannien måste:

  • ansöka om EORI-nummer hos Tullverket
  • ansöka om relevanta tillstånd hos berörda myndigheter
  • se över tullkompetensen inom verksamheten
  • vid behov kontakta brittiska skattemyndigheten

Regeringen har sedan länge arbetat med förberedelse- och beredskapsåtgärder inför att Storbritannien lämnar EU. Tullverket har fått ökade resurser för att hantera ett ökat antal tulldeklarationer och ansökningar om tillstånd. Det handlar till exempel om fler uppställningsplatser och ökade öppettider.

- Från årsskiftet blir det tullhantering i handeln med Storbritannien. Det innebär en stor förändring för företag som importerar eller exporterar till Storbritannien. Vi vill uppmana alla företag som inte redan förberett sig att sätta igång omedelbart, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Presskontakt

Johan Ekström
Pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-086 32 01
e-post till Johan Ekström
Tullverkets presstjänst
Telefon 0771–450 590
e-post till Tullverkets presstjänst