Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Anna Ekström talar vid högnivåmöte om barns rätt till utbildning under pandemin

Publicerad

I morgon, torsdag den 22 oktober, representerar utbildningsminister Anna Ekström Sverige vid Unescos digitala högnivåmöte, Global Education Meeting 2020, för att diskutera hur medlemsländerna ska bevaka och säkra rätten till god utbildning för alla i spåren av covid-19-pandemin.

Alla har rätt att gå i skolan, men utbrottet av covid-19 har påverkat tillgången till utbildning i hela världen. Många länder har stängt skolorna och de som har drabbats värst är redan utsatta barn och unga. Samtidigt minskar det internationella biståndet till utbildning i många länder, vilket innebär att barn blir utan utbildning och vi riskerar att skapa en förlorad generation.

Sverige är en av de största givarna av frivilliga ekonomiska bidrag till Unesco och det svenska stödet för 2018–2021 ligger på ungefär 130 miljoner dollar. Stödet har gjort det möjligt för Unesco att snabbt anpassa sin globala verksamhet för att hantera effekterna av skolstängningar till följd av pandemin.

Syftet med högnivåmötet är att säkerställa att utbildning är en global prioritering, framför allt nu under pandemin. Under mötet kommer Anna Ekström att hålla ett anförande.

Presskontakt

Anja L Sundberg
Pressekreterare hos utbildningsminister Anna Ekström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-116 77 45
e-post till Anja L Sundberg