Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesministern besöker Kenya och Etiopien

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström besöker Kenya och Etiopien den 27 februari – 2 mars. I Kenya kommer utrikesministern att träffa landets utrikesminister Monica Juma och flera civilsamhällesorganisationer. I Etiopien träffar utrikesministern bland andra Etiopiens första kvinnliga president Sahle-Work Zewde och landets utrikesminister Workneh Gebeyehu. En viktig del av besöken är att lyfta den feministiska utrikespolitiken.

I Kenya kommer utrikesminister Margot Wallström att framföra sitt stöd till den positiva utveckling som följt på uppgörelsen mellan regeringen och oppositionen förra året. Utrikesministern kommer även att lyfta behovet av fortsatta reformer för att bemöta de politiska spänningarna i landet och för att bekämpa korruptionen. Ett syfte är också att skapa en bredare relation och ett förstärkt handelsutbyte mellan Sverige och Kenya. Utrikesministern träffar även organisationen Coalition for Grassroots Human Rights Defenders för samtal om social rättvisa och situationen för mänskliga rättigheter.

I Etiopien kommer utrikesminister Margot Wallström att uttrycka Sveriges starka stöd till den reformprocess som Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed inledde förra året. De historiska demokratiska reformerna för ökad yttrandefrihet, respekt för mänskliga rättigheter och jämställdhet som genomförs i Etiopien gör landet till ett föregångsland både i Afrika och i en global kontext. Sverige stödjer denna viktiga process bland annat genom sitt utvecklingssamarbete med Etiopien. Kvinnors rättigheter är också ett centralt tema vid utrikesministerns besök på ett kvinnohärbärge.

Under 2018 slöt Etiopien och Eritrea fred efter en 20 år lång konflikt. Freden har lett till återupprättade diplomatiska relationer mellan flera länder på Afrikas horn. Utrikesminister Margot Wallström kommer i sina samtal i Etiopien att framföra Sveriges stöd till den fortsatta fredsprocessen och stärkt regional integration på Afrikas horn.

Presskontakt

Elin Tibell
Pressekreterare
Telefon (växel) 08-405 10 00

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.