Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 8 mars 2018 var hon barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 8 mars 2018 var hon barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Pressmeddelande från Socialdepartementet

Jämställdhetsminister och Fröken Friman lyfter svenska sexköpslagen vid FN:s Kvinnokommission i New York

Publicerad

Den 13-15 mars leder jämställdhetsminister Åsa Regnér Sveriges delegation vid FN:s Kvinnokommissions (CSW) årliga möte i New York. Det övergripande temat i år är kvinnors ekonomiska egenmakt på en föränderlig arbetsmarknad. I New York deltar också skådespelaren Sissela Kyle genom den svenska delegationen.

CSW (Commission on the Status of Women) samlar FN:s medlemsländer och är det främsta mellanstatliga organet i världen som arbetar för att stärka kvinnors situation och jämställdhet globalt.

– Vi är många som ser med oro på det som händer i världen i dag och därför känns det mer angeläget än någonsin att delta på CSW. Nu när särskilt unga flickors, kvinnors och hbt-personers rättigheter ifrågasätts är det en oerhört positiv kraft att tusentals kvinnor samlas för att diskutera just detta i New York. Sverige kan genom sin närvaro på CSW stärka modiga kvinnoaktivister över hela världen, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Målet för det svenska engagemanget är att vara en stark och konstruktiv röst för kvinnors och flickors rättigheter. På plats kommer Sverige i anknytning till mötets tema bland annat lyfta frågor om löne- och pensionsskillnader, könssegregation på arbetsmarknaden och sociala reformer som förutsättningar för kvinnors deltagande på arbetsmarknaden – så som föräldraförsäkring, barn- och äldreomsorg.

Tillsammans med Fröken Friman mot sexköp och trafficking

Under tisdagen arrangerar Sverige tillsammans med Frankrike och CAP International ett sidoevenemang om sexköp och trafficking där Sverige bland annat kommer lyfta erfarenheterna av den svenska sexköpslagen. På seminariet deltar också skådespelaren och jämställdhetsdebattören Sissela Kyle, bland annat känd för sin roll som kvinnorättskämpen Dagmar Friman i dramaserien Fröken Frimans krig, som också skildrar jämställdhetspolitikens utveckling i Sverige.

Tisdag den 14 mars kommer jämställdhetsminister Åsa Regnér hålla Sveriges anförande i en öppen debatt i säkerhetsrådet. Temat för debatten är Modern Slavery/Human trafficking.

På plats i New York kommer Åsa Regnér också att delta i en panel med nordiska ministerkollegor för att diskutera jämställdhet inom den nordiska arbetsmarknaden. Hon kommer också att träffa representanter för en rad organisationer – Non Governmental Organisations (NGO) – verksamma på jämställdhetsområdet och som har särskilt fokus på hedersrelaterat våld och förtryck.

Inför årets möte har 1082 NGO:er med totalt 8623 representanter anmält sig till CSW, vilket är rekord.

Till Washington för att diskutera säkerhetsfrågor

Efter CSW kommer Åsa Regnér att delta på invigningen av årets Public Diplomacy-program med temat Safe and Sound i Washington D.C.
Safe and Sound arrangeras av den svenska ambassaden och fungerar som en plattform för att fördjupa det bilaterala samarbetet med USA på säkerhetsområdet. Inom ramen för temat uppmärksammas gemensamma intressen och utmaningar relaterade till bland annat nationell beredskap.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér är tillgänglig för intervjuer både på plats och på telefon. Kontakta pressekreterare Joanna Abrahamsson.

Presskontakt

Joanna Abrahamsson
Pressekreterare hos barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér
Telefon (växel) 08-405 10 00

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 8 mars 2018 var hon barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 8 mars 2018 var hon barn-, äldre- och jämställdhetsminister.