Ulf Kristersson och Pål Jonson deltog vid svenskt och brittiskt amfibiesamarbete under Aurora 23

Publicerad

Måndagen den 8 maj besökte statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson Korsö i Stockholms skärgård där Försvarsmakten tillsammans med trupper ur brittiska Royal Marines deltog i militärövningen Aurora 23. Aurora 23 har genomförts i södra Sverige under drygt tre veckor och avslutas den 11 maj.

 • Ulf Kristersson iklädd en marinblå keps med texten HMS Albion står och pratar med befäl ur Royal Marines

  Ulf Kristersson pratar med befäl ur Royal Marines.

  Niklas Forsström/Regeringskansliet

 • Statsminister Ulf Kristersson och Pål Jonson hälsar på befäl ur Royal Marines.

  Statsminister Ulf Kristersson och Pål Jonson hälsar på befäl ur Royal Marines.

  Niklas Forsström/Regeringskansliet

 • Pressträff på en sandstrand med amfibiesoldater i bakgrunden. Marinchefen Ewa Skoog Haslum står och pratar. Th om henne står statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson

  Statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson höll pressträff tillsammans med Marinchefen Ewa Skoog Haslum.

  Niklas Forsström/Regeringskansliet

 • Försvarsminister Pål Jonson med stridsbåtar i bakgrunden

  Försvarsminister Pål Jonson.

  Niklas Forsström/Regeringskansliet

 • Amfibiesoldater marscherar med en röd flagga, prydd med ett huvud med vikingahjälm, på en strand längsmed uppställda stridsbåtar

  Amfibiesoldater marscherar med en röd flagga prydd med symbolen för ambifiekåren, Torleif, på en strand längs uppställda stridsbåtar.

  Niklas Forsström/Regeringskansliet

 • Amfibiesoldater hoppar ur en stridsbåt 90 och avancerar upp längs kala klippor

  Amfibiesoldater hoppar ur en stridsbåt 90 och avancerar upp längs kala klippor

  Niklas Forsström/Regeringskansliet

 • Statsminister Ulf Kristersson står och pratar med försvarsminister Pål Jonson. I bakgrunden syns amfibiesoldater och soldater ur Royal Marines

  Statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson.

  Niklas Forsström/Regeringskansliet

 • Amfibiesoldater gör sig redo att ur en stridsbåt 90 göra en våldsam landstigning

  Amfibiesoldater ger sig redo för en våldsam landstigning

  Niklas Forsström/Regeringskansliet

– Aurora 23 är en övning som visar att Sverige inte bara söker ett Natomedlemskap för att få till stånd ett gemensamt skydd, utan också för att Sverige har förmågor som bidrar till att stärka Nato. Aurora är också en övning som berör många i Sverige. Det är många föräldrar ute i landet som har döttrar och söner som deltar i samma övning, säger statsminister Ulf Kristersson.

– Detta är den största övningen som Sverige genomför på mer än 25 år. Med ett deltagande från 14 länder skickar det en signal om att Sverige är starkare i sitt försvar än på länge. Samtidigt förbereder övningen Sverige inför ett svenskt Natomedlemskap, säger försvarsminister Pål Jonson.

I övningen på Korsö deltog 5. amfibiebataljonen och delar av brittiska Royal Marines som under Aurora 23 har övat anfall, försvar och spaning längs den svenska ostkusten. Den 5. amfibiebataljonen utgår vanligtvis från Västkusten och tillhör Älvsborgs amfibieregemente.

Aurora 23 syftar till att öka Försvarsmaktens samlade förmåga att möta ett angrepp på Sverige och innefattar alla vapenslag i form av marinen, armén och flygvapnet. Det svenska deltagandet uppgår till 26 000 personer och därutöver deltar ett stort antal från 14 andra nationer.

Besöket avslutades med en gemensam pressträff med statsministern, försvarsministern och marinchef Ewa Skoog Haslum.