Peter Hultqvist i möte med försvarsministrar från norra Europa

Publicerad

Försvarsministrarna från länderna som ingår i det försvarspolitiska forumet Norra gruppen möttes i Reykjavik den 8 juni. På agendan stod Rysslands invasion av Ukraina och dess påverkan på det säkerhetspolitiska läget i regionen.

Ministrarna uppradade inomhus framför en glasvägg.
Försvarsministrarna från länderna i Norra gruppen på mötet. Foto: Utanríkisráðuneytið/Islands utrikesdepartement

Försvarsminister Peter Hultqvist reste till Reykjavik, Island, för att delta i mötet med sina ministerkollegor från övriga länder inom Norra gruppen – de nordiska och baltiska staterna samt Nederländerna, Polen, Storbritannien och Tyskland.

Ministrarna besökte bland annat Keflaviks flygbas och diskuterade den aktuella situationen i Europa med anledning av Rysslands krig i Ukraina.

– Alla länder här har varit väldigt tydliga med vilket hot mot den europeiska säkerhetsordningen som den ryska utvidgade invasionen av Ukraina utgör. Samtliga försvarsministrar här har också uttalat ett starkt och tydligt stöd för Sveriges och Finlands ansökningar om att gå med i Nato, säger Peter Hultqvist.

Läs mer

I samband med mötet i Reykjavik undertecknade Peter Hultqvist och Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen ett bilateralt svensk-finskt samförståndsavtal om värdlandsstöd.