Artikel från Statsrådsberedningen

Natomedlemskap och Rysslands invasion av Ukraina på agendan när statsministern tog emot Natos generalsekreterare

Publicerad

Måndag den 13 juni tog statsminister Magdalena Andersson emot Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Under mötet diskuterade Andersson och Stoltenberg bland annat Sveriges och Finlands ansökningar om Natomedlemskap, Rysslands invasion av Ukraina och den säkerhetspolitiska situationen i närområdet.

Jens Stoltenber och Magdalena Andersson framför entrén på  Harpsund
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och statsminister Magdalena Andersson på Harpsund. Foto: Magnus Liljegren

Statsministern sade på pressträffen efter mötet med Stoltenberg att Rysslands invasion av Ukraina var en vattendelare, för Europa och Sverige, som ändrade Sveriges säkerhetspolitiska situation.

– Efter noggrant övervägande tillsammans med riksdagspartierna, beslutade min regering, med brett stöd bland allmänheten och i riksdagen, att ansöka om Nato-medlemskap, sade hon.

Magdalena Andersson betonade att det faktum att Sverige ansöker tillsammans med Finland kommer att öka säkerheten för båda länderna samt för Östersjöregionen, Europa och Nato. Hon sade också att Sverige tar Turkiets synpunkter gällande Sveriges och Finlands ansökningar på stort allvar och att hon varmt välkomnar Jens Stoltenbergs arbete med att underlätta dialogen länderna emellan.

– Vi har mycket att erbjuda Nato och dess medlemmar. Både Sverige och Finland kommer att bidra till säkerheten i regionen och för hela Nato, inklusive Turkiet, sade statsministern.