Trilateralt försvarsministermöte på Bornholm

Publicerad

Tisdag den 24 maj möttes Danmarks försvarsminister Morten Bødskov, Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram och Jan-Olof Lind, statssekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist, på Bornholm, Danmark. Mötet hölls i samband med den årliga amerikanskledda övningen Defender-Europe.

Tre personer står bredvid varandra.
Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram, Danmarks försvarsminister Morten Bødskov och Jan-Olof Lind, statssekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Samuel Guron/Försvarsdepartementet

Tisdag den 24 maj möttes Danmarks försvarsminister Morten Bødskov, Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram och Jan-Olof Lind, statssekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist, på Bornholm. Mötet hölls i samband med den årliga amerikanskledda övningen Defender-Europe.

Sverige och Finland som möjliga Natomedlemmar och ett framtida nordiskt försvarssamarbete stod på agendan för tisdagens möte på Bornholm. Det hölls samtidigt som den amerikanska, multinationella övningen, Defender-Europe 22, pågick.

Försvarsministrarna och statssekreteraren fick en orientering och demonstration från övningen. Som en del av övningen övar delar av den danska armén, flottan och flygvapnets kustförsvar från Bornholm och i Östersjön tillsammans med USA. Övningen fokuserar på att bygga beredskap och interoperabilitet mellan USA, Nato och partnerländer.

Mer om Defender-Europe

Defender-Europe är ett paraply av olika övningsaktiviteter, där HIRAIN på Bornholm är en del av flera övningar som leds av den amerikanska armén i Europa och Afrika. Syftet är att visa militär förmåga och att snabbt kunna bygga stridskraft och kunna sätta in styrkor i Nato-operationer i olika delar av Europa.