Artikel från Statsrådsberedningen

Statsministern tog emot Finlands president

Publicerad

Tisdag den 17 maj tog statsminister Magdalena Andersson emot Finlands president Sauli Niinistö som avlade statsbesök i Sverige på inbjudan av H.M. Konungen.

Statsminister Magdalena Andersson och Finlands president  Sauli Niinistö promenerar bredvid varandra
Statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö under statsbesöket den 17 maj. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

– Sverige och Finland kommer under morgondagen att tillsammans lämna in ansökan om medlemskap i Nato. Det är ett styrkebesked och en tydlig signal om att vi står enade inför framtiden, sade statsministern på den gemensamma pressträffen efter mötet.

– Igår fattade regeringen, med ett brett stöd i riksdagen, beslut om att ansöka om medlemskap i Nato. Att vi gör det nu och tillsammans med Finland är det bästa för vårt lands säkerhet. Det är ett historiskt beslut och jag är glad att i denna viktiga tid ta emot vår närmaste partner, sade statsminister Magdalena Andersson.

Inlämnandet av ansökan kommer att följas av ett möte med USA:s president Joe Biden berättade statsministern.

– På torsdag kommer vi att ha ett gemensamt möte tillsammans med president Joe Biden i Vita huset. Det ger oss en god möjlighet att diskutera vår gemensamma process.

Pressmeddelande: Statsministern reser till Washington D.C. för möte med USA:s president - Regeringen.se

Erhållit tydliga försäkringar om stöd

Regeringen har fört samtal med bland annat USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Norge och Danmark och erhållit tydliga försäkringar om stöd under ansökningsperioden, berättade statsministern.

– Med Nato som gemensam plattform innebär ett svenskt medlemskap att det nordiska försvarssamarbetet kan fördjupas betydligt. Vi blir också en stark nordisk röst i Nato med fler möjligheter att värna vår säkerhet, sade statsminister Magdalena Andersson.