Artikel från Statsrådsberedningen

Statsministern besökte Norrköping

Publicerad

Med anledning av de upplopp som ägt rum på flera platser i landet under påskhelgen besökte statsminister Magdalena Andersson den 20 april Norrköping för att träffa poliser och representanter för kommunen och lokalsamhället.

– Poliserna vittnar om ett fruktansvärt hat och våld. Om att gå till arbetet och mötas av stenar och brandbomber, när det enda man försöker göra är sitt jobb. Ett angrepp på polisen är ett angrepp på hela Sverige, på vår demokrati och rättsstat. Både högerextremister och de kriminella gängen vill skapa oro och splittring i vårt land. Här måste alla vi som älskar Sverige och står upp för demokratin hålla ihop, sa statsministern i samband med besöket.

Att bryta segregationen och tränga tillbaka det våld och den brottslighet som hotar samhällsgemenskapen är en av regeringens prioriteringar.

– Min regering kommer att jobba med full kraft för att vända på varje sten för att bryta segregationen och därmed nyrekryteringen till gängen. Vi har redan skärpt lagar, kriminaliserat fler handlingar och har en snabb utbyggnad av polisen. Men det är bara början. För de upplopp vi har sett i helgen – de hör inte hemma i Sverige, sa statsminister Magdalena Andersson.

Statsminister Magdalena Andersson samtalar med en polis
Statsminister Magdalena Andersson samtalade vid besöket i Norrköping med poliser som tjänstgjorde under de våldsamma kravallerna under påskhelgen. Foto: Ellen Aguirre