Artikel från Statsrådsberedningen

Statsministern tog emot EU-kommissionens ordförande

Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson tog under torsdag den 7 april emot EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Säkerhetssituationen i Europa, omställning för klimatet med särskilt fokus på den svenska skogsnäringen samt Sveriges återhämtningsplan med anledning av coronapandemin stod på agendan för mötet.

I den nationella återhämtningsplanen som ska stötta Sverige efter pandemin läggs särskilt tyngd vid gröna och digitala investeringar för att göra Sverige, och EU, mer motståndskraftigt. Stockholm Exergi får stöd via återhämtningsplanen och är ett av flera svenska företag som sätter Sverige i framkant för klimatomställningen. EU-kommissionens ordförande och statsministern besökte Stockholm Exergis anläggning där man arbetar med avskiljning och lagring av koldioxid.

– Sverige står tillsammans med EU:s medlemsländer enat med Ukraina. Ryssland ska ställas till svars för krigsbrott och Sverige kommer att stötta den internationella brottmålsdomstolen. Invasionen har gjort det än mer tydligt att Europa behöver vara oberoende av rysk olja och gas och snabba på klimatarbetet, både för miljöns skull men också för att stärka vår säkerhet, sade statsminister Magdalena Andersson på en presskonferens efter mötet med von der Leyen.

Ursula von der Leyen presenterade även EU-kommissionens utvärdering av Sveriges nationella återhämtningsplan, i vilken Sverige kommer att ta del av circa 34 miljarder kronor från EU:s tillfälliga återhämtningsinstrument NextGenerationEU.