Artikel från Utrikesdepartementet

Sverige får framträdande roll vid USA:s världsomfattande demokratimöte

Publicerad

President Joe Biden har bjudit in ledare och representanter från ett hundratal länder till ett digitalt möte för demokrati. Mötet som går under namnet Summit for Democracy, hålls den 9-10 december och syftar bland annat till att lägga fram en positiv agenda för demokratin i världen. Sverige, som genom deltagande från bland annat statsminister Magdalena Andersson och utrikesminister Ann Linde, kommer att ha en framträdande roll inför och under själva mötet.

 • Logotyp för Sveriges demokratisatsning Drive for democracy

  Logotyp för Sveriges demokratisatsning Drive for democracy

  Utrikesdepartementet

 • Logotyp Summit for Democracy

  Logotyp för Joe Bidens demokratimöte Summit for Democracy

  Summit for Democracy

– Sverige välkomnar president Bidens initiativ till ett toppmöte med fokus på demokrati. Vi lever i en tid när världens länder måste samlas och stå upp för gemensamma värderingar om demokrati och mänskliga rättigheter. Sverige samarbetar nära med USA för att stärka demokratin såväl i våra egna länder som globalt, säger statsminister Magdalena Andersson.

– Regeringens demokratisatsning är vårt krafttag för att motverka tillbakagången av demokratin. Länder som delar samma värderingar måste hålla samman, och det är viktigt att fler ansluter sig för att möta en av vår tids stora utmaningar, säger utrikesminister Ann Linde.

Brett svenskt deltagande

Redan den 6 december inleds demokratimötet med flertalet olika sido-evenemang på temat demokrati. Då står bland annat utrikesminister Ann Linde värd för ett möte med särskilt fokus på HBTQI-personers rättigheter och deras politiska deltagande. Den 8 december står statsminister Magdalena Andersson tillsammans med USA, värd för ett särskilt möte om jämställdhet och kvinnors politiska deltagande. Vid huvudmötet 9-10 december deltar statsministern i toppmötets session samt inledningstalar vid ett panelmöte om mänskliga rättigheter.

Förutom de svenska ministrarna kommer även Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör i USA att delta under mötet. Mötet sänds digitalt och är öppet för allmänheten, med undantag för ett fåtal sessioner.

Urval av evenemang där Sverige deltar

 • 6 december - Utrikesminister Ann Linde deltar
  Advancing Inclusion and Democracy: the Participation of LGBTQI+ Persons, Co-hosted with Cabo Verde and Sweden
  Gå till event-sidan
 • 7 december - Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör i USA deltar
  Global Democracy Coalition Forum, IDEA
  Gå till event-sidan
 • 8 december - Statsminister Magdalena Andersson deltar
  Empowering Prosperity: Advancing the Status of Women to Advance the Status of Democracy, Co-hosted with Sweden
  Gå till event-sidan
 • 9-10 december - Statsminister Magdalena Andersson deltar 
  Summit for Democracy 
  Officiell webbplats för demokratimötet

Följ mötet digitalt

Mötet sänds digitalt och är öppet för allmänheten, med undantag för ett fåtal sessioner. Information om hur man följer mötet finns på länken nedan.