Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Rekommenderad vaccinering av barn från det år man fyller 16

Publicerad

Vid en pressträff under tisdagen meddelades att Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om att rekommendera vaccinering av barn från det år man fyller 16 år. Folkhälsomyndigheten rekommenderar även vaccinering av vissa barn från 12 år och uppåt, som till exempel har vissa kroniska lungsjukdomar.

Det vaccin som i nuläget är aktuellt att använda är Pfizers/BioNTechs vaccin Comirnaty, vilket är godkänt för användning för personer från 12 år av europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Vaccinering av barn från det år man fyller 16 år kommer att påbörjas i augusti. Barn från 12 år och uppåt, som till exempel har vissa kroniska lungsjukdomar, erbjuds vaccin redan från och med nu. Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ser nu över hur dagens besked påverkar nuvarande överenskommelse.

Folkhälsomyndigheten avvaktar en generell rekommendation för yngre barn. Myndigheten bedömer att det inte finns tillräckligt kunskapsunderlag i dagsläget.

Vid pressträffen medverkade utbildningsminister Anna Ekström samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.