Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Artikel från Utrikesdepartementet

Ukraina och Etiopien på utrikesministermöte

Publicerad

Situationen i Ukraina och i Etiopien är frågor som utrikesminister Ann Linde ska ta upp med sina ministerkollegor när de möts via video 19 april. EU-ländernas utrikesministrar kommer även ha ett videomöte med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i samband med mötet.

Anna Linde utanför mötesbyggnaden i Bryssel
När utrikesminister Ann Linde deltar i EU:s utrikesråd 19 april står bland annat situationen i Etiopien och utvecklingen i Ukraina och vid landets östra gräns på dagordningen. Foto: Sveriges EU-representation

Aktuella frågor

Som vanligt inleder EU:s höga representant Josep Borrell med att kommentera ett antal aktuella frågor. Denna gång väntas den höga representanten bland annat ta upp situationen i Georgien, Myanmar och Mocambique, relationerna mellan EU och Indien samt post-Cotonouavtalet.

Ukraina

Utrikesministrana kommer att ha en bred diskussion om EU:s relation med och stöd till Ukraina. Bland annat kommer de att ta upp på konflikten i östra Ukraina och på Krim samt reformarbetet i landet.

Regeringen anser att det ökande antalet överträdelser av vapenvilan i östra Ukraina och rapporter om ökade trupprörelser i närheten av den ukrainska gränsen är mycket allvarliga. EU bör bekräfta sitt stöd för Ukrainas suveränitet, territoriella integritet samt politiska oberoende.

I samband till mötet ska utrikesministrarna även ha ett informellt videomöte med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

Etiopien

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto kommer att rapportera från sitt andra besök i Etiopien som han gjort på den höga representantens uppdrag. Utrikesministrarna kommer sedan diskutera utvecklingen i landet.

Regeringen anser att det är viktigt att EU engagerar sig aktivt i konflikten i Etiopien och stödjer den finländske utrikesministerns arbete med dialog om konflikten i regionen. EU bör även kräva att uppgifter om övergrepp och brott mot mänskliga rättigheter och sexuellt våld utreds. EU:s engagemang i regionen bör vara långsiktigt med fokus på de grundläggande politiska utmaningarna i landet. Regeringen anser vidare att EU ska fortsätta arbeta för att humanitära principer och mänskliga rättigheter följs i Etiopien samt att EU fortsätter dialogen om valprocessen i landet.

 

Portugisiska ordförandeskapet

Kommenterad dagordning för EU:s utrikesråd 19 april

Mer om mötet i EU:s utrikesråd 19 april

Mer om arbetet i EU:s råd för utrikesfrågor, FAC

Fakta: Ministerrådet

  • Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
  • Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
  • Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
  • Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
  • Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.

Mer om Sveriges arbete i EU

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.