Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Artikel från Socialdepartementet

Nya rekommendationer för vaccinerade personer på särskilda boenden för äldre

Publicerad

Vid en pressträff under torsdagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer för vaccinerade personer som bor på särskilda boenden för äldre. Regeringen informerade även om ett nytt vaccinavtal, som innebär mer än en fördubbling av antalet vaccindoser från Moderna till Sverige. Doserna levereras under kvartal 3 och 4.

Både antalet sjukdomsfall och antalet dödsfall har minskat bland personer som bor på särskilda boenden för äldre, i takt med att andelen som vaccinerat sig mot covid-19 har ökat.

Folkhälsomyndigheten kom i dag med nya rekommendationer för personer som bor på äldreboenden och är vaccinerade. En äldre person som är fullvaccinerad kan två veckor efter att man har fått den andra dosen ta emot besök, utan speciella smittförebyggande åtgärder i just den situationen. Då går det också att krama sina barn eller barnbarn, förutsatt att de är helt friska och inte har några symptom.

Folkhälsomyndigheten betonar att det fortsatt krävs tydliga rutiner vid besök på särskilda boenden för äldre. Även om många äldre är vaccinerade är det fortfarande många i befolkningen som är ovaccinerade. Därför behöver många restriktioner kvarstå, så att ovaccinerade personer fortsätter att skyddas från smitta.

Vidare har regeringen beslutat att Sverige ska delta i det avtal som EU-kommissionen förhandlat fram med Moderna Switzerland GmbH om köp av ytterligare covid-19-vaccin.

Avtalet innebär att EU köper ytterligare 150 miljoner doser av bolaget, med en så kallad option att därutöver köpa 150 miljoner doser till.
Sedan tidigare har Sverige tecknat avtal om 3,6 miljoner doser från Moderna. Det nya avtalet innebär mer än en fördubbling av mängden vaccin från Moderna till Sverige. Vaccindoserna som omfattas av det nya avtalet kommer att levereras under kvartal 3 och 4 i år.

Vid pressträffen deltog socialminister Lena Hallengren, regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström samt Folkhälsomyndigetens generaldirektör Johan Carlson.